#Zdravie Z tohto dôvodu máte nafúknuté brucho! Ako sa zbaviť nadúvania? S týmto...

Z tohto dôvodu máte nafúknuté brucho! Ako sa zbaviť nadúvania? S týmto to dokážete

Vedeli ste? – Najčastejšou príčinou zvýšeného nadúvania a vypúšťania vetrov (prdenia) je nesprávne stravovanie.

“Nadúvanie, vetry a grganie spôsobuje zvýšené hromadenie plynov vo vnútri tráviaceho traktu.”

Nadúvanie a vetry sú nielen zdravotným, ale aj spoločenským problémom. Platí staré príslovie: Lepšie jeden prd ako 10 doktorov.

Potrava, ktorú Váš tráviaci systém nesprávne alebo nedostatočne strávi, zhoršuje a často až znemožňuje vstrebanie skonzumovaných živín. Aj v zdravom tráviacom trakte sa tvoria plyny, ktoré odchádzajú konečníkom.

Plyny sa vytvárajú pôsobením črevných baktérií na nestrávené sacharidy a bielkoviny. Za normálnych okolností sa denne vyprodukuje približne 0,5 – 1 liter plynov.

Trávenie sacharidov začína v ústach a pokračuje v žalúdku a v tenkom čreve. Prebieha pomocou rôznych enzýmov. Sacharidy, ktoré sa nestrávia v tenkom čreve, prechádzajú do hrubého čreva. Baktérie hrubého čreva začnú tieto cukry spotrebovávať a štiepiť. Práve pri trávení v hrubom čreve sa vytvárajú plyny, ktoré spôsobujú nafúknutie a plynatosť.

K rizikovým potravinám pri nadúvaní patria potraviny, ktoré obsahujú kvasiteľné cukry – banány, mrkva, obilné klíčky, jablká, fazuľa, kapusta, hrozienka, orechy a mnoho ďalších. Zvýšenú plynatosť si spôsobíte aj pitím mlieka, sýtených nápojov, žutím žuvačky či rýchlym jedením, pri ktorom sa vám do brucha dostane príliš veľa vzduchu.

Základné príčiny nadúvania v skratke:

  • Častá konzumácia nadúvajúcich potravín
  • Neznášanlivosť mliečneho cukru (laktózy)
  • Prejedanie
  • Nadmerný príjem jednoduchých cukrov
  • Zlé kombinácia potravín
  • Rýchle jedenie
  • Nepravidelné jedenie
  • Alkoholické nápoje
  • Nedostatočné požutie stravy
  • Nadmerné prehĺtanie vzduchu
  • Jedenie v napätí a strese

Ako tomu predísť?