#Zdravie 5 potravín, ktoré by ste pred varením NIKDY nemali umývať a 5,...

5 potravín, ktoré by ste pred varením NIKDY nemali umývať a 5, ktoré by ste mali umývať VŽDY

Od detstva sme sa učili umývať všetko, čo budeme jesť. Avšak veľmi málo ľudí vie, že tento návyk niekedy spôsobuje viac škody ako úžitku. Umytie niektorých potravín vedie k šíreniu baktérií a mnohým ďalším negatívnym dôsledkom.

Povieme vám, ako správne pripraviť jedlo na varenie a chyby, ktoré robíme každý deň.

#1. Vajíčka

Vaječná škrupina obsahuje špeciálnu látku, ktorá ich chráni pred kontamináciou baktériami. Voda túto ochranu ničí a to je dôvod, prečo by sme ich nikdy nemali umývať.

#2. Kuracina

Baktérie na čerstvom kurníku sú pre naše zdravie veľmi nebezpečné. Najznámejšia zo všetkých je salmonella. Mnoho ľudí si myslí, že umývanie kurčiat pred varením pomáha riešiť tento problém, ale nie je to pravda. Keď umyjete kurča, voda, ktorú používate, pomáha baktériu rozšíriť do rúk a kuchynského drezu.

Ak začnete okamžite varenie, všetky baktérie zomrú. Podľa najlepších kuchárov je lepšie varenie kurčiat dvakrát: po prvom ohreve vody by sme mali vymeniť vodu a pokračovať v pare.

#3. Mäso

Rovnako ako kuracie mäso, nemali by ste umývať ani čerstvé mäso (hovädzie, bravčové, teľacie, jahňacie), pretože umývanie pomáha baktériám šíriť sa do umývadla a rúk. Týchto baktérií sa zbavíte pomocou vysokých teplôt.

Tip: Pred varením poutierajte mäso utierkami. Potom si umyte ruky pomocou mydla a teplej vody.

#4. Cestoviny

Je ťažké povedať, kto vymyslel, že je dobré umývať cestoviny. Kuchári si myslia, že umývanie cestovín by malo byť nezákonné, pretože voda odstraňuje škrob, ktorý pomáha lepšie absorbovať omáčku.

Cestoviny môžete umývať až po varení a to len v prípade, že ich chcete použiť v šaláte alebo s wok technikou miešania-vyprážania.

#5. Huby

Nemôžete dlhú dobu udržiavať huby pod vodou alebo ich namáčať: veľmi dobre absorbujú vodu. Je lepšie ich rýchlo vypláchnuť a vysušiť papierovou utierkou. Mali by ste to urobiť len pred varením. V opačnom prípade sa budú kaziť a stratia svoju elasticitu.

5 najhorších potravín, ktoré si môžete dať na raňajky

#1. Ovocie a zelenina s jedlou šupkou

Ak vidíte, že ovocie a zelenina s jedlou šupkou sú čisté a lesklé, neznamená to, že ich nemusíte umývať. Musíte!

Nepoužívajte mydlo. Jednoducho vysušte jedlo papierovou utierkou alebo utierkou po “studenej sprche”.

#2. Plechovky

Baktérie sa nedajú dostať dovnútra vďaka veku. Ale rozhodne sa tam dostanú, ak nebudete umývať plechovku dobre predtým, než ju otvoríte.

#3. Ovocie a zelenina s nepožívateľnou šupkou

Bez ohľadu na to, ako dobre šúpeme tieto potraviny, baktérie z kože sa dostanú na jedlú časť tak či tak. To je dôvod, prečo by ste vždy mali umyť banány, melóny, vodné melóny a iné ovocie a zeleninu s nejedlou šupkou skôr, než ich budete jesť.

#4. Orechy

Orechy musíte umývať, aj keď sú olúpané. Nikdy neviete, kde boli uložené a ako boli prepravované. Okrem toho umývanie pomáha zbaviť sa kyseliny fytovej, ktorú obsahujú čerstvé orechy. Používa sa na ochranu orechov pred parazitmi, ale môže tiež poškodiť ľudské telo.

#5. Sušené ovocie

Tento druh jedla sa považuje za jeden z najšpinavších. Platí to najmä pre ovocie, ktoré sa predáva podľa hmotnosti. Dokonca aj keď ste si kúpili sušené ovocie v peknom balení, musíte ho najprv umyť alebo dokonca namočiť na niekoľko hodín.

Ako správne skladovať potraviny? Všetko má svoje miesto a nie všetko patrí do chladničky!